PauliRaatikainen virkamiehen ajatuksia ja omiakin tunnelmia

Kuopion kauppahallissa kuultua

Muutama viikko sitten aamukahvilla Kuopion kauppahallissa viereeni tuli minun ikäluokan mies, joka tavanomaisen alku keskustelun jälkeen alkoi puhua yli 90-vuotiaan isänsä hoidosta. Vanhuksen ajatukset pyörivät jo pelkästään vanhoissa asioissa, joita hän on alkanut pyörittelemään huolissaan mielessään. Hänellä on paikka Kuopion kaupungin palveluasunnossa Suokadulla. Yöhälytyksiä hoitaa kuitenkin yksityinen yritys. Tämä osa vanhusten hoidosta on siis ulkoistettu. Heidän eräs palvelunsa on ns. hätätilanneranneke, jota painamalla yrityksen keskuksesta voidaan olla suoraan yhteydessä vanhukseen ja kysellä tarkemmin hätätilanteesta. Palvelu on maksullinen ja perusmaksun lisäksi jokaisesta hälytyksestä menee 10€ palvelumaksu.

 

Viime lauantain ja sunnuntain välisenä yönä vanhus oli painanut rannekenappia 27 kertaa, eli 270€ edestä. Myös vahinkopainalluksista laskutetaan. Vanhus voi helposti osua isolla rannekkeella pöydän kulmaan, tuolin selkänojaan, tai oven pieleen. Jotenkin tuntuu kohtuuttomalta. Vanhuksien ”hälytyksistä” laskutetaan järkyttävän kalliisti. Jos vanhuksen omat, tai lasten varat eivät riitä, siirtynee yksityisten hoivayritysten laskut suoraan veronmaksajien maksettavaksi. Pienieläkeläisiä vanhuksia on todella paljon ja tilastojen mukaan määrät kasvavat edelleen. Onko meillä oikeasti varaa soteuudistuksen kaltaisen yksityistämismallin maksajiksi? Uudistuksessa näyttää maallikolle nyt siltä, että yksityiset yritykset lisäävät kustannuksia, vaikka alun perin niitä oli tarkoitus vähentää. Asiantuntijatkin ovat vähintään erimielisiä kustannusten laskemisesta. Tällaiset ylilyönnit pitäisi poistaa heti niiden tultua ilmi ja kehittää hoitoa inhimillisempään, sekä kustannuksia säästävään suuntaan. Maallikkona en tunne soteuudistusta riittävästi, mutta epäilyttää sen mitoitus ainakin tämän tyyppisten arkielämän virheiden korjaajana.

 

PS kuulin aikaisemmin myös täysin yksityisen Pohjois-Savolaisen vanhusten hoitopaikan perusvuorokausihinnan 120€/vrk + mahdolliset lisät. Vähintään 3 600€/kk. Näyttää siltä, että rikkaat maksukykyiset vanhukset hoidetaan hyvin, muut sitten jo paljon heikommin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Turvarannekkeet eivät sovellu muistisairaille. Joko he eivät arvaa sitä käyttää tarvittaessa tai sitten painelevat sitä uteliaisuuttaan muistellessaan, mikähän tämä ranteessa oleva kellon näköinen olikaan.

Jos joku kuvittelee, että hoivapalvelut voidaan varustella teknologialla ihmistyön korvaamiseksi, niin turvaranneke on ainakin surkea aloitus tällä saralla.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Tuo on sitä yksityistämistä ja bisnestä!! Ei siinä järjestä tai inhimmillyydestä ole kyse!
Raha ratkaisee ja jos yritykselle annetaan vapaat kädet keksiä erikeinoja laskuttaa nehän keksii..

Tämän takia en tahtoisi yksityistää mitään tälläsiä palveluja.

Toimituksen poiminnat